U bevindt zich op: Home Voorwoord

De zorg voor morgen begint vandaag

Al meer dan 100 jaar beschermt en bevordert het RIVM de gezondheid van de bevolking en de kwaliteit van het leefmilieu. Ooit, in 1909, begon het RIVM met een kleine groep onderzoekers die cholera en andere ernstige ziektes bestreed. Levens redden was hun belangrijkste drijfveer.

Intussen zijn we uitgegroeid tot een kennisinstituut dat midden in de maatschappij staat. Als betrouwbare adviseur voorzien we de overheid van onafhankelijke kennis op het gebied van gezondheid en milieu. Het gaat daarbij om vraagstukken rondom infectieziekten, vaccinaties, bevolkingsonderzoeken, leefstijl, voeding, geneesmiddelen, milieu, duurzaamheid en veiligheid. Dat doen we via onderzoek, advies, regie of uitvoering.

In dit jaarverslag blikken we terug op een aantal van deze vraagstukken. U vindt hierin een selectie van spraakmakende, innovatieve en interessante onderwerpen en gebeurtenissen in 2012. Zoals de onderzoeken naar obesitas en de zoutconsumptie, de salmonella-uitbraak veroorzaakt door gerookte zalm en het 50-jarig bestaan van het laboratorium voor stralingsonderzoek.

Ook vindt u informatie over de stappen die wij in 2012 hebben ondernomen om onze organisatie adequaat voor te bereiden op de toekomst. Want de maatschappij is in beweging en wij bewegen mee, zodat we bestuur en samenleving met raad en daad ter zijde kunnen blijven staan in het streven naar een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Nu en in de toekomst. Want de zorg voor morgen begint vandaag.

Prof.dr. André van der Zande

Zoeken:

Service