U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Buikomvang van Nederland

Buikomvang van Nederland

Steeds meer mensen in Nederland hebben een te grote buikomtrek; deze zogenoemde abdominale obesitas rukt op. Dit is één van de conclusies van het onderzoek 'Nederland de Maat Genomen' van het RIVM, waarbij ondermeer de buikomtrek werd gemeten. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het UMC Utrecht.

In de leeftijdsgroep 30-70 jaar heeft 27 procent van de mannen te veel vet op de buik, dat is bij een omtrek van 102 cm of meer. Bij de vrouwen is dat zelfs 39 procent, voor hen is dat bij een omtrek van 88 cm of meer.
Bij het kijken naar opleidingsniveau valt op dat in de groep laag opgeleiden een te grote buikomvang anderhalf keer zoveel voorkomt als in de groep hoog opgeleiden.
Het aantal mensen met een te forse buikomtrek is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral bij de vrouwen van 30-39 jaar is de toename opvallend: van 15 procent midden jaren negentig naar 26 procent nu.

Een te dikke buik verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en op diabetes type 2. Een derde van de mannen en een kwart van de vrouwen blijkt een verhoogd risico te hebben.

Voor het onderzoek 'Nederland de Maat genomen' is een steekproef van bijna 4000 personen uit de bevolking tussen de 30 en 70 jaar onderzocht in 2009 en 2010. De resultaten kwamen beschikbaar in 2012.
Het laatste vergelijkbare, grootschalige onderzoek naar risicofactoren in een aselecte steekproef onder de Nederlandse bevolking dateert van 1993-1997 (het MORGEN-project).

Naar rapport: Nederland de Maat Genomen 2009-2010
                    Morgen-project 1993-1997

Zoeken:

Service