U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Elektromagnetische velden

Elektromagnetische velden

Bij het RIVM loopt een onderzoek naar lichamelijke klachten die mensen hebben en die ze zelf toeschrijven aan elektromagnetische velden. Daarvoor is in juni 2012 een website (elektromagnetische velden en ik) gestart waarop mensen hun verhalen en ervaringen kunnen vertellen.

Elektrische, magnetische en elektromagnetische velden (EMV) komen overal voor. Bekende vormen zijn UV-straling (zon), infrarode straling (warme voorwerpen) en zichtbaar licht. Elektromagnetische velden worden ook bewust opgewekt voor toepassingen als de zonnebank, warmtetherapie, magnetron en zendmasten voor radio, televisie en telefonie. Ze zijn ook aanwezig bij hoogspanningslijnen, elektrische installaties en elektrische huishoudelijke apparaten.

Lichamelijke klachten

elektromagnetische velden Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid worden door sommige mensen in verband gebracht met elektromagnetische straling van bijvoorbeeld antennes in woonwijken. De huidige wetenschappelijke gegevens tonen niet aan dat er een direct verband is tussen blootstelling aan elektromagnetische velden en subjectieve gezondheidsklachten. Dit betekent echter niet dat dergelijke klachten niet door EMV zouden kunnen ontstaan.

Verhalen

Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van klachten is het RIVM op zoek naar de verhalen achter de onbegrepen klachten van mensen die deze zelf toeschrijven aan elektromagnetische velden. Dit is onderdeel van een groter onderzoek naar lichamelijke klachten die worden toegeschreven aan de omgeving (zie link in rechter kolom). Deze verhalen kunnen helpen lichamelijke symptomen die aan de omgeving worden toegeschreven beter te begrijpen en daarmee in de toekomst beter te behandelen.

Zoeken:

Service