U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Fijn stof meten met je smartphone

Fijn stof meten met je smartphone

Begin 2012 kwam het eerste iSPEX-prototype beschikbaar. Dit is een apparaat dat je op je smartphone kunt zetten om eigenschappen van fijn stof in de atmosfeer te meten. Het RIVM is één van de partners die dit apparaat heeft ontwikkeld, samen met de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA), de Universiteit Leiden, het KNMI en het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON).

Met iSPEX (Spectropolarimeter for Planetary EXploration voor de iPhone) willen we de grootte en samenstelling van het fijn stof in de lucht onderzoeken. Fijn stof bestaat uit zwevende deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Niet alleen het apparaat is nieuw. Het is ook een nieuwe manier om te communiceren met het grote publiek. Iedereen met een iSPEX en een smartphone kan bijdragen aan de metingen.

man die zijn iphone in de lucht houdt om fijnstof te meten met de ispex

Academische jaarprijs

In oktober 2012 won het iSPEX-communicatieplan de Academische Jaarprijs. Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, wordt gebruikt om 10.000 iSPEX-opzetstukjes voor smartphones te fabriceren. De apparaten worden verspreid onder vrijwilligers, die bij wijze van experiment op één nationale iSPEX-meetdag overal in Nederland fijn stof gaan meten. De vrijwilligers sturen hun resultaten naar wetenschappers die de fijnstofeigenschappen in kaart brengen. De metingen van iSPEX worden vergeleken met metingen van het RIVM. Hiermee wordt zeker gesteld dat de metingen van iSPEX kloppen.

 

Zoeken:

Service