U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Nederlanders en zout

Nederlanders en zout

Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking eet meer zout dan de maximum aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld bijna 10 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Deze hoge zoutconsumptie begint al op jonge leeftijd: jongens eten gemiddeld 8,3 en meisjes 6,8 gram per dag. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar het gebruik van zout gepubliceerd in februari 2012.

De grootste bronnen van zout zijn brood, vleesproducten en kaas. Daarnaast wordt een vijfde van het zout zelf toegevoegd aan het eten tijdens de maaltijd. Een te hoge zoutconsumptie kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken en daarmee de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Personen die meer zout eten, eten vaak meer dan personen die minder zout eten, maar ze kiezen vaak ook producten met een hoger zoutgehalte.

De 15% van de Nederlandse bevolking die minder dan 6 gram zout per dag eet, laat zien dat het mogelijk is om met het huidige voedingsmiddelenaanbod onder het aanbevolen maximum te blijven. Consumenten kunnen dus zelf hun zoutconsumptie verminderen door hun voedingspatroon aan te passen. Daarnaast kan de zoutconsumptie worden verlaagd door de hoeveelheid zout in producten substantieel te verlagen.

Naar rapport: Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland

Zoeken:

Service