U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Smaakstoffen in tabak

Smaakstoffen in tabak

Sinds oktober 2012 publiceert het RIVM alle ingrediënten die worden toegevoegd aan tabaksproducten op de Nederlandse markt. Elke Nederlander heeft nu de mogelijkheid om per merk tabaksproduct op te zoeken welke toevoegingen het bevat, wat de functie van deze toevoegingen is, en hoeveel ervan in zit.

Smaak verbeteren

Tabaksfabrikanten voegen stoffen toe aan hun tabaksproducten, zogeheten additieven, om hun producten aantrekkelijker te maken. Additieven worden toegevoegd om de smaak te verbeteren, de tabak vochtig te houden, of om het product te binden. Omdat ze roken aantrekkelijker maken, is het mogelijk dat ze daardoor niet-rokers over de drempel helpen om te gaan roken. Ook kunnen deze stoffen de tabaksproducten verslavender maken. Bij de verbranding van tabaksadditieven, dus tijdens het roken, kunnen giftige stoffen gevormd worden.

additieven tabakSigaretten bevatten gemiddeld zo’n 70 additieven en een groot deel daarvan zijn smaakstoffen als benzaldehyde (amandelsmaak) en vanilline (vanille).

Roken heeft een grote invloed op het ontstaan van longkanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer twintigduizend mensen als gevolg van roken.

Meer informatie

Zoeken:

Service