U bevindt zich op: Home Projecten en onderzoek Zorggerelateerde infecties

Zorggerelateerde infecties

Wie in het ziekenhuis een behandeling ondergaat of in een verpleeghuis verblijft, heeft kans om een zogenoemde zorggerelateerde infectie op te lopen, zoals MRSA of een urineweginfectie. Deze moeten vaak behandeld worden met antibiotica. Door overmatig gebruik van antibiotica zijn er wereldwijd steeds meer ziekteverwekkers die resistent geworden zijn tegen deze antibiotica.

Hoewel in Nederland antibiotica over het algemeen terughoudend worden voorgeschreven, is ook hier de toenemende resistentie al jaren een punt van aandacht. Voorheen speelde deze resistentieproblematiek vooral binnen de muren van het ziekenhuis. Nu is duidelijk dat het zich kan verspreiden naar en vanuit andere zorginstellingen en de algemene bevolking.

Signaleringsoverleg

Om uitbraken van infecties met (resistente) ziekteverwekkers binnen zorginstellingen tijdig te signaleren en verspreiding te voorkomen, is in 2012 het Signaleringsoverleg Ziekenhuisinfecties en antimicrobiële resistentie (SO-ZI/AMR) opgericht. Signalen over uitbraken komen in eerste instantie van ziekenhuizen, maar ook andere zorginstellingen mogen melden. Tijdens het overleg worden maandelijks de ingekomen signalen besproken en de consequenties beoordeeld. Zo nodig kunnen (andere) zorginstellingen en professionals geïnformeerd worden.

 

Zoeken:

Service